Hoe ik het nieuws graag zou lezen

geschreven door 
Een nieuwswebsite moet meer zijn dan een publicatiesysteem om lappen tekst op het internet te krijgen. Het moet een informatiecentrum zijn voor het nieuws dat *jij* brengt in *jouw* gemeenschap. Aan zo'n nieuwssite zou ik graag meewerken.

Naargelang het web evolueert zullen mensen steeds hogere eisen stellen aan het nieuws dat ze verorberen. Robert Pickard is spot-on in zijn uitspraak dat nieuwsorganisaties een 19de-eeuws product proberen verkopen aan een 21ste-eeuws publiek. Die kritiek zal niet verdwijnen. We hebben een nieuwe aanpak nodig, en wel nu.

Nieuwswebsites en hun uitgevers leven in het verleden. Ze weten niet wat gedaan, dus ze proberen om de boel te redden met speciale projecten hier en daar. Hippe infographics voor de verkiezingen elke zoveel jaar, een news app over de lokale criminaliteit. Dat lukt. Je kan dat doen. Of je kan de taak serieus nemen en jezelf écht heruitvinden. Een informatie-centrische manier van denken moet het fundament worden van elke journalistieke operatie. Zoals ik een paar weken geleden schreef:

Let’s not kid ourselves. A new way of doing journalism requires new technology to support and foster that innovation. That technology should reach right into the core of our journalistic endeavors, not just touch the periphery like yet another infographic or mashup.

We moeten nadenken over betere manieren om het nieuws te brengen. De kwaliteit en het niveau moet een serieus pak naar omhoog worden gekrikt. De rest van het web is ons vijf jaar voor. Tijd om in te halen.

Het gaat me ook helemaal niet om wilde droomscenario’s. Informatie centraal stellen is geen sci-fi. Veranderen hoe we een nieuwswebsite structureren en opbouwen draait net om meer doen met minder. Je laat je inhoud niet éénmaal renderen (op de dag van publicatie) maar drie of vijf of tien keer, als deel van databanken, van tijdslijnen, van interactieve kaarten, van achtergrondverhalen en topic pages.

Een goed opgebouwde informatie-architectuur zorgt ervoor dat je jezelf niet inmetselt in gemaakte beslissingen, maar op elk moment kan experimenteren en andere, nieuwe dingen uitproberen. Heel het web beseft dat, behalve de makers van nieuwswebsites.

Wat ik graag zou zien?

Een nieuwswebsite moet meer zijn dan een publicatiesysteem om lappen tekst op het internet te krijgen. Het moet een informatiecentrum zijn. En niet gewoon een informatiecentrum voor “nieuws”, maar voor het nieuws dat jij brengt in jouw gemeenschap.

Aan zo’n nieuwssite zou ik graag meewerken.

delen op twitter

Hoe ik het nieuws graag zou lezen debrouwere.org/1j door @stdbrouw 


 werkte vroeger voor de Guardian en tot voor kort bij het Tow Center for Digital Journalism. Deze blog handelt over programmeren en de toekomst van de journalistiek. Stijn is @stdbrouw op Twitter.